Zo werkt het algoritme van Instagram

Algoritme

 

Hoe werkt het algoritme van Instagram? Voor velen is dit een vraag, omdat Instagram al lang niet meer berichten toont op basis van de chronologische tijdlijn. Het wordt gebaseerd op een algoritme, waar goede content beter presteert dan slechtere content. In deze blog legt Social Gram je uit hoe de algoritme werkt, zodat je hier goed op kunt inspelen.

 

Hoe werkt het algoritme van Instagram?

Het algoritme wordt gebaseerd op verscheidene factoren, waarvan er 5 bekend zijn. Met deze 5 factoren kun je al beter presteren op Instagram. Hieronder volgen de 5 factoren:

 

 

Eerdere interesse

De content die terecht komt op jouw feed wordt mede bepaald door wat je eerder interessant vond. Dit gaat verder dan alleen de likes die je plaatst. Het gaat over het gehele gedrag dat je vertoont op Instagram. Hierbij kun je denken aan welke berichten je het vaak kijkt of welke stories je het langst kijkt. Welke hashtags volg je? Op welke berichten zoek je? Op deze factoren wordt de content gebaseerd die jij te zien krijgt.

 

Relatie tot een gebruiker

Wat voor relatie heb je tot de gebruiker? Instagram probeert hier een inschatting van te maken, al weten ze niet precies wie jouw vrienden, familieleden of partners zijn. Dit wordt gebaseerd op de interactie met een andere Instagram gebruiker. Met wie DM je, door wie wordt je getagd of welke stories open je regelmatig? Zo gaat Instagram denken welke personen dicht in jouw cirkel staan, deze posts krijg je eerder te zien in jouw feed.

 

Actualiteit van een post

Hoe recenter een bericht, hoe meer het bericht relevant is voor jou. Je krijgt vaker berichten getoont in de feed die kortgeleden zijn geplaatst op Instagram. Hiernaast krijg je ook posts te zien die minder recent zijn, maar wel interessant. Hier wordt het gebaseerd op interesses.

 

Hoe vaak wordt Instagram geopend?

De volgorde van posts op je feed wordt mede gebaseerd op het aantal keer dat je Instagram opent. Instagram toont namelijk relevante posts sinds het laatste bezoek. Wanneer je voor een tijd de app niet hebt geopend, zal je bijvoorbeeld alleen hoogtepunten zien. Wanneer je de app regelmatig opent, ga je een feed hebben die wat meer chronologisch is.

 

Hoeveel gebruikers volg je?

Deze factor spreekt voor zich, hoe minder mensen je volgt, hoe vaker je berichten te zien krijgt van je gevolgde gebruikers. Tegenovergesteld werkt dit net zo, als mensen veel anderen volgen, is de kans kleiner dat ze jouw berichten zien.

 

Inspelen op Algoritme

Wanneer je wilt inspelen op het algoritme van Instagram, moet je rekening gaan houden met bovenstaande factoren. Je kunt beter profiteren van Instagram aan de hand van het algoritme. Wanneer je op een juiste manier weet in te spelen, wordt je content meer gezien en is de kans op interactie veel hoger.

Welkom bij

×