8 tips voor betere Instagram foto’s

Betere Instagram foto’s, en een perfecte feed.. YES, please. Die willen we allemaal wel, toch? Ja, stiekem zijn we toch wel een beetje jaloers op de perfecte plaatjes van bloggers en YouTubers. Hoe krijgen ze het toch voor elkaar om altijd flawless op de foto te staan en het lekkerste eten in een goede compositie neer te zetten?! Als ik op de foto gaan, ziet het eruit als een doodnormaal huis-tuin-en-keuken-kiekje, en dit terwijl ik mijn allernieuwste Iphone heb gebruikt. Hoe dan? Ja, leuk voor in het familiefotoboek, maar is-ie net zo mooi als die van de Insta famous girls? Ehhh, meestal niet. Gelukkig hebben we de trucs ontrafeld hoe die meiden dat doen en leren we je alle ins & outs met liefde. En nee, natuurlijk hoeft niet altijd alles perfect. Sterker nog: dat hoeft helemaal nooit. Maar soms is het leuk toch om een mooie Instagram foto’s te delen waar je echt trots op bent, toch?

Toen Instagram in 2010 begon, ontbrak het de smartphonecamera’s nog aan functies en kwaliteit. Maar tegenwoordig is bij vrijwel iedereen de feed van instagram een mix van smartphonefoto’s. De smartphonecamera is nu zo goed dat je hem on the fly kunt gebruiken en sommigen zullen het verschil niet eens merken.

 

Begrijp het licht

Dit is echt een must! Je foto’s zijn zoveel mooier in daglicht. ‘s Ochtens en ‘s middags is de beste tijd om foto’s te maken. Een donkere of wazige foto is niet mooi om tussen je Instagram foto’s te plaatsen. Door de belichting aan te passen, wordt de foto ook niet altijd mooier. Vergeet die flits en donkere foto’s! Natuurlijk licht is het allermooiste. Te veel licht en je onderwerp ziet er bleek uit. Te weinig licht en de te donkere foto trekt niet de aandacht van je publiek.

Als je bijvoorbeeld in een restaurant bent, kijk dan bijvoorbeeld wanneer en waar de zon binnenkomt. Stel jezelf vragen zoals: Zijn bepaalde ramen gunstiger dan andere? Maakt de middagzon alles te licht? Waar zijn de kunstlichten en werpen ze ongunstige spotlights op een tafel?

De vroege ochtendzon en de ondergaande zon hebben vaak de neiging om een zachte gloed te werpen. De felle middagzon blaast vaak de witte delen van een foto op. Als je weet hoe de zon en het licht zich in jouw ruimte zich gedragen, is het gemakkelijker om de fotoshoot te plannen.

 

Kleur de lucht

Om een foto extra spectaculair te maken, kan je er voor kiezen om de kleur van de lucht op je foto extra intens te maken. Natuurlijk ziet de lucht er zo niet in het echt uit, je helpt de natuur een handje door het te bewerken. En dat hoeft helemaal niet via een moeilijke manier met Photoshop op je laptop, maar kan ook gewoon op je telefoon.

Je kunt daar de gratis Adobe Photoshop Lightroom-app voor gebruiken. Als je daar je foto in uploadt, ga je naar het knopje ‘kleur’ en klik je op ‘mix’. Dan kun je iedere kleur apart extra laten poppen.

Een andere manier is om het via de app Snapseed te doen. Als je daar klikt op tools en dan selectief, dan kun je een bepaald gebied selecteren dat je wil bewerken. Op dat stukje kun je de saturatie omhoog gooien, waardoor de kleur op dat punt heel erg versterkt wordt.

 

Zorg voor een mooie achtergrond

De achtergrond speelt ook een grote rol voor het zorgen van een perfect picture. Natuurlijk wil je dat jij of je object in de spotlight staat. Het is belangrijk om er dan voor te zorgen dat je background “clean” is. Bijvoorbeeld: wanneer je even snel een leuke picture wilt maken op straat, make sure dat er dan geen andere mensen voorbij komen gelopen. Wil je een leuke selfie maken? Dan is een neutrale blanco omgeving het beste, dus geen vies aanrecht op de achtergrond of een berg strijk. Door het hebben van een strakke achtergrond maak je duidelijk waar de aandacht naartoe moet gaan.

 

Bokeh-effect

Vind je ook niet dat het er altijd zo profi uit ziet als een foto zo mooi scherp is dat de achtergrond juist heel erg blurry is? Dat effect noem je bokeh. En tegenwoordig kun je dat met de meeste telefoons heel makkelijk ook doen. En anders is er natuurlijk altijd een handige app voor!

 

Gebruik continue burst voor actiefoto’s

Als je op een evenement bent en een paar foto’s wilt maken, neem er dan niet slechts een of twee. Want de ultieme foto maken van een bewegend object, en dus net op het juiste moment afdrukken, is geen sinecure. Gelukkig kun je je kansen vergroten door met Ă©Ă©n druk op de knop een hele reeks opnames te maken – of met andere woorden: door de burst-modus te gebruiken.

 

Perfecte moment

Voor een goede foto moet je soms op het perfecte moment wachten. Wil je een foto van de lucht? Wacht dan tot zonsondergang. De lucht heeft dan vaak mooie roze en paarse tinten. Je foto wordt daardoor net wat specialer. Voor een foto van jezelf kun je een mooie pose aannemen of juist wachten op een spontane foto.

 

Unieke invalshoeken

De standaard selfie hebben we ondertussen wel gezien. Probeer eens een ander soort foto. Wissel af van positie en probeer verschillende hoeken of plaatsen uit. De beste foto is niet in één keer gemaakt. Door veel te spelen met posities, kleur en accessoires maak je de ideale gegarandeerd de ideale foto! Voor de perfecte interieurfoto moeten bijvoorbeeld de tafels of muren in de foto evenwijdig lopen met de rasterlijnen van de camera. Maar soms is de recht toe recht aan foto niet de meest interessante. Als je een nieuwe hoek wilt proberen, zorg er dan voor dat je hem bewust niet parallel aan de rasterlijnen maakt. Als hij maar een beetje afwijkt, is dat alleen maar hinderlijk.

Tip: Sommige smartphonecamera’s hebben een middelste kruis dat verschijnt wanneer je een opname van bovenaf maakt. Gebruik dit om een perfect uitgelijnde opname van bovenaf te garanderen.

 

Bewerkingsapps

Als je eenmaal tevreden bent met de foto die je hebt gemaakt, is het tijd om deze te gaan bewerken. Dat hoeft natuurlijk niet, maar vaak geeft het net even een extra toevoeging. Bekende Instagrammers hebben een bepaalde stijl of sfeer op hun Instagram account. Om zelf een mooie feed te creëren is het handig om zelf ook een bepaald thema te kiezen. De standaard filters op Instagram halen het daar niet bij. Er zijn genoeg apps te vinden waarmee je je foto tot in de puntjes bewerkt.

 

Niet genoeg likes?

Nou, dit waren ze volgens mij allemaal wel.. ongetwijfeld zijn er nog veel meer, maar al met al, met deze tips heb je geen excuus meer om slechte Instagram foto’s te maken! Krijg je nog niet genoeg likes onder je foto’s? (nooit!) Kijk dan eens op Instakopen | Socialgram.

Welkom bij

×